Terug naar huis

Vakantie Turkije


Een vakantie naar Turkije is de laatste jaren enorm populair geworden, wat vooral te danken is aan de vele all inclusive hotels die Turkije rijk is. De hele dag door gratis eten en drinken, en als je verblijft in één van de schitterende resorts hoef je het terrein niet eens af. Dat is pas onbezorgd vakantie vieren!

Natuurlijk is het wel een beetje zonde om tijdens je vakantie in Turkije alleen maar aan het zwembad of aan het privestrand van je resort te gaan liggen met je gratis drankje en heerlijke eten... toch?

Jazeker, want er valt meer dan genoeg te zien in Turkije buiten de poorten van je hotel. Oude Romeinse steden, de mooiste moskeeën en paleizen, vriendelijke en uiterst gastvrije mensen (je kunt zomaar worden uitgenodigd voor een kopje thee in de vele authentieke dorpjes) en adembenemende natuur zijn slechts enkele voorbeelden van wat je tijdens een vakantie in Turkije kunt zien.

Onze top 5 aanbieders van vakanties naar Turkije vind je aan de rechterzijde van deze pagina. Klik op een logo van de betreffende reisaanbieder om direct het aanbod te bekijken.

De populairste vakantiebestemmingen van Turkije hebben we in het menu aan de linkerzijde van deze pagina op een rijtje gezet. Klik op jouw favoriete vakantiebestemming om er alles over te lezen!

Je kunt natuurlijk ook eerst deze pagina doorlezen, dan kom je alles te weten over het klimaat in Turkije, de Turkse cultuur, de Turkse keuken en de lokale dranken. Bovendien vind je hier vele praktische tips over vervoer, geld, bellen, internet, inentingen, visums, tijdsverschil enzovoorts.
Zo kun je je vakantie in Turkije perfect voorbereiden!


Waar ligt Instanbul, Kusadasi, Bodrum, Marmaris, Kemer, Antalya, Alanya, Side? Bekijk het op onze kaart van Turkije!

Het weer in Turkije


Turkije is een geval apart, het land is namelijk verdeeld over twee werelddelen. Een klein gedeelte van Turkije (slechts 3%) ligt in Europa, het grootste deel ligt in Azië. Hierdoor kent Turkije verschillende klimaten.

De meeste mensen die een vakantie naar Turkije boeken gaan naar de kustplaatsen aan de Middellandse zee (de Turkse Riviera) en daar heerst een heerlijk mediterraan klimaat.
Zomers is het er lekker warm (het is van juni tot en met september gemiddeld zo'n 30 graden)
en ook de winters zijn erg zacht (kouder dan 10 graden wordt het zelden).

Dat maakt Turkije ook erg populair voor een vakantie buiten het hoogseizoen, al kan er in het najaar en de winter wel behoorlijk wat regen vallen.De Turkse cultuur


De meeste Turken zijn uiterst behulpzaam en gastvrij. Het kan dan ook zomaar gebeuren dat je wordt uitgenodigd voor een kopje thee, de nationale drank van Turkije. Turkse mannen ontmoeten elkaar dan ook vaak in een theehuis voor een praatje of een spelletje kaarten.

Zorg wel voor een goede persoonlijke hygiëne, er wordt namelijk wel verwacht dat je je schoenen uit doet als je de woning van een Turk betreed. Turken hechten grote waarde aan persoonlijke hygiëne en in alle Turkse steden zijn dan ook badhuizen te vinden waar Turkse mannen en vrouwen zich kunnen wassen.


Eten en drinken


Naast thee drinken Turken graag een glaasje Raki bij het eten, een alcoholisch drankje dat vaak met anijs gekruid wordt. Aangezien Raki 45% alcohol bevat wordt het vaak aangelengd met water waardoor een melkwitte kleur ontstaat. Na het eten wordt er in Turkije vaak een kopje sterke koffie gedronken en ook een wijntje lusten de Turken graag (Turkije behoort zelfs tot de grootste wijnproducten ter wereld).

De Turkse keuken staat internationaal zeer hoog aangeschreven en bevat veel vers fruit en groente. Mild gekruid gegrild vlees en vis wordt gecombineerd met salades, sauzen en yoghurt, en ook rijst en brood maken meestal onderdeel uit van een authentieke Turkse maaltijd.

In de toeristische gebieden vind je overigens ook vaak meer internationaal georiënteerde keukens maar een traditionele Turkse maaltijd moet je zeker eens proberen tijdens je vakantie in Turkije!

Het Turkse leidingwater is niet drinkbaar voor westerlingen, maar je kunt overal goedkope flessen mineraalwater kopen.


Moslim


Hoewel Turkije steeds meer verwestert is veruit het grootste deel van de Turken nog altijd moslim. De oproep voor het gebed klinkt dan ook vijf keer per dag uit de torens van de moskee en op dat moment ligt het leven heel even stil. In de toeristische gebieden zul je hier overigens minder van merken dan in de steden en dorpen maar het geloof speelt bij vrijwel alle Turken een grote rol.Tips voor je vakantie naar Turkije


In deze paragraaf vind je tal van praktische tips voor je vakantie naar Turkije.


Vervoer


Turkije is uitstekend bereikbaar met het vliegtuig en de vluchttijd bedraagt 3,5 tot 4 uur.
Vliegen kan vanaf Schiphol, maar ook vanaf Eindhoven, Rotterdam, Maastricht of Brussel.

In Turkije zelf kun je redelijk per trein reizen, al is dat niet zo comfortabel als in Nederland.
In de steden en toeristische gebieden is een dolmus het goedkoopste vervoersmiddel. Dit zijn particuliere taxibusjes die volgens een vaste dienstregeling rijden, net als de bussen hier in Nederland. Als je je hand opsteekt stopt de dolmus en kun je instappen, net zolang tot het
taxibusje propvol zit.

Als je liever wat comfortabeler zit kun je natuurlijk ook een gewone taxi nemen. Dit is vanzelfsprekend wel wat duurder, maar voor Nederlandse begrippen toch nog behoorlijk goedkoop. In toeristische gebieden beschikken taxi's over een meter, maar je kunt meestal ook gewoon een vaste prijs afspreken. 's Nachts zijn taxi's duurder dan overdag.

Je kunt natuurlijk ook zelf een auto huren maar het verkeer in Turkije kan behoorlijk chaotisch zijn. Zo rijden veel auto's zonder licht en zijn er weinig verkeersborden. Turkije is wel flink aan het investeren in de verbetering van het wegennetwerk.


Betalen in Turkije


De nationale munteenheid van Turkije is de Lira, maar in de toeristische gebieden kun je vaak ook met Euro's betalen. Creditcards en pinpassen worden op de meeste plaatsen ook geaccepteerd, zeker in de toeristische gebieden.

Het prijsniveau in Turkije ligt meestal iets lager dan in Nederland en ook hier is een fooi van 5 a 10% in de horeca gebruikelijk. In souvenirswinkels is het gebruikelijk af te dingen.


Bellen en internet in Turkije


Bellen, gebeld worden en gebruik van mobiel internet is nog vrij prijzig in Turkije. Maak dus niet teveel gebruik van je mobiele telefoon want dat kan tot een onaangename verrassing leiden als de telefoonrekening op de deurmat valt.

Het mobiele netwerk in Turkije is uitstekend en je hebt ook vrijwel overal mobiel internet. Ook wi-fi is op veel plaatsen aanwezig (bijvoorbeeld in hotels en restaurants) en vaak nog gratis toegankelijk ook.

Er zijn veel openbare telefoons in de toeristische gebieden te vinden. Deze werken op muntjes of met een telefoonkaart die veel winkels verkopen.


Benodigde reisdocumenten voor Turkije


Om naar Turkije te reizen heb je een Nederlands paspoort of identiteitskaart nodig. Deze dient geldig te zijn tot 3 maanden na het geplande verblijf.

Verder heb je voor Turkije een visum nodig, maar deze kun je bij aankomst in Turkije kopen.


Inentingen voor Turkije


Voor Turkije wordt een inenting tegen Hepatitis A aanbevolen, evenals een DTP vaccinatie. Tref ook goede anti-muggen maatregelen in verband met malaria.

Het is raadzaam even langs je huisarts te gaan om te bespreken welke (andere) vaccinaties in jouw specifieke geval aan te raden zijn.


Stroom in Turkije


In Turkije is de netspanning, net als in Nederland, 220 volt. De aarding is er wel anders dus als je geaarde stekkers gebruikt heb je een verloopstekker nodig.


Taal in Turkije


De officiële taal in Turkije is Turks maar in de toeristische gebieden verstaan de meeste mensen ook Engels en/of Duits.


Tijdsverschil tussen Turkije en Nederland


Het is in Turkije 1 uur later dan in Nederland.Vakantie naar Turkije boeken


Wil je een vakantie naar Turkije boeken? Klik dan op het logo van je favoriete reisorganisatie aan de rechterzijde van deze pagina om hun aanbod te bekijken en boek rechtstreeks op hun website!


Vakantiebeoordelingen Turkije


Ben jij in Turkije geweest en wil je je reiservaringen delen met ons en onze bezoekers?
Klik hier om jouw vakantiebeoordeling over Turkije te geven!


Deel deze reis met je vrienden!


Top 5 reisorganisatiesVakantie Turkije boeken bij Corendon Vakantie Turkije boeken bij D-Reizen Vakantie Turkije boeken bij Ferio Vakantie Turkije boeken bij Sunweb